Fundraising September 15, 2024 – October 1, 2024 About fundraising

Hétköznapi mérgeink

Hétköznapi mérgeink

Ágnes Hajtman, János Pál, Gergely Simon, Kata Újhelyi, Orsolya Vizi
0 / 5.0
0 comments
How much do you like this book?
What’s the quality of the file?
Download the book for quality assessment
What’s the quality of the downloaded files?

Az Európai Bizottság által felállított Európai Kémiai Bizottság 1998-ban kijelentette, hogy az EU-ban használatban lévő, több, mint százezer féle, tömeges mennyiségben használt kémiai anyag 80 százalékát sosem vizsgálták abból a szempontból, hogy rákkeltő hatásúak-e, hogy okoznak-e meddőséget, vagy károsítják-e a magzatot. A vegyszerek 85 százalékáról nem tudjuk, hogy felhalmozódnak–e a természetben vagy a táplálkozási láncban, és 70 százalékukról nem ismert, hogy miként bomlanak le a környezetben. Szervezetünk nap mint nap tízezernyi ilyen vegyülettel érintkezik, hisz nem csak a hagyományos háztartási kemikáliák, de a kozmetikumok, a gyógyszerek, a műanyagok, a különböző adalékanyagok nagy része is a szintetikus vegyipar terméke. Vegyi anyagok vannak az élelmiszereinkben, a műszaki cikkeinkben; vegyszerekkel kezelik az ivóvizet és „természetesen” a mezőgazdasági terményeket.

Becslések szerint a szennyező anyagok 10 százaléka a levegővel, 20 százaléka a vízzel és a maradék 70 százalék az évente elfogyasztott több, mint fél tonna élelmiszerrel jut a szervezetünkbe. Csak az E-számmal jelölt adalékanyagokból évente több kilogrammot fogyasztunk. Az Európai Nők a Közös Jövőért szervezet felmérése szerint egy átlagos európai emberben körülbelül 300 féle mesterséges vegyi anyag található. A vérből kimutathatóak például égésgátló anyagok, növényvédő szerek és műanyaglágyító szerek is.

A vegyi anyagok bekerülnek a Föld ökorendszerébe, ezért manapság kevés olyan élőlény van a Földön, amely ne lenne kitéve a vegyszerek hatásainak. Gondolnánk, hogy évente több száz otthon tartott madarat ölnek meg a teflonedényekből kikerülő részecskék? Meglepő módon még a sarkvidéki állatok testében is rendkívül sok káros anyag halmozódott fel. Egyes újabban kifejlesztett vegyi anyagok, melyek veszélyesek lehetnek az immunrendszerre és gátolhatják az idegrendszer fejlődését, kezdenek beépülni a sarki táplálékláncba is.

Year:
2006
Publisher:
Levegő Munkacsoport
Language:
hungarian
Pages:
44
File:
PDF, 2.37 MB
IPFS:
CID , CID Blake2b
hungarian, 2006
Read Online
Conversion to is in progress
Conversion to is failed

Most frequently terms